SZÜLŐK FIGYELEM – TUDTA, HOGY EZÉRT IS ELŐVEHETI A GYÁMÜGY? Megdöbbentő törvényekre figyelmeztet a híradó minden szülőt! A legtöbben még nem hallottak róla, pedig ezekért már kopoghat a gyámügy! >>>>

Hirdetés

SZÜLŐK FIGYELEM – TUDTA, HOGY EZÉRT IS ELŐVEHETI A GYÁMÜGY?

Minden szülő felteszi magának a kérdést, ahogy nőnek a gyerekei, hogy mikortól hagyhatja egyedül otthon? Vagy hány évesen járhat egymaga az iskolába? Vigyázhat a kiskamasz a fiatalabb testvérére? Megteheti a szülő, hogy amíg a kisbabája ebéd után alszik, addig elszalad bevásárolni, mondván csak egy fél óra? – ezekre a kérdésekre keresi a választ a hirado.hu írása.

Míg néhány évtizede teljesen természetes volt, hogy akár már az elsős kicsi is egyedül jár haza, sőt, otthon hosszú órákat tölt egymagában, addig napjainkra ez sokkal bonyolultabb kérdés lett. Nagyon kevés 6-7 éves kicsit lehet látni, aki egyedül közlekedik a városban, de otthon is sokszor csak hosszas hezitálás után hagyják magára a szülők a gyereket. A gyerekek érettsége nagy eltéréseket mutat azonos korosztályon belül is, de az is befolyásolhatja a döntést, hogy a család kisvárosban él, kertvárosi övezetben vagy nagyvárosban, lakótelepen.

A döntésnél pedig nem csak egyszerűen azt kell mérlegelnie a szülőnek, hogy elég érett-e, felelősségteljes-e a gyereke arra, hogy egyedül maradjon otthon néhány órára vagy egymaga buszozzon el az iskolába, hanem ennek a helyzetnek, pontosabban az esetleges következményeinek komoly jogi háttere van. Magyarországon a szabályozás nem mondja ugyan ki, hogy hány éves kortól lehet egyedül hagyni a gyereket, de a gyermekvédelmi törvény többek között mégis előírja, hogy biztosítani kell a gyermek életkorának megfelelő nappali felügyeletét.

A Gyvt. a veszélyeztetettség fogalmát az alábbiak szerint határozza meg: „Olyan – a gyermek vagy más személy által tanúsított – magatartás, mulasztás vagy körülmény következtében kialakult állapot, amely a gyermek testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését gátolja vagy akadályozza.”

További részletek a weboldalon.

(hirado.hu/csalad.hu)

Forrás : csalad.hu