FIGYELEM! ROHAMOSAN TERJED A VESZÉLYES, FERTŐZŐ BETEGSÉG MAGYARORSZÁGON!

Hirdetés

 

FIGYELEM! ROHAMOSAN TERJED A VESZÉLYES, FERTŐZŐ BETEGSÉG MAGYARORSZÁGON!

Az Országos epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint meredeken emelkedik a ne*i úton terjedő betegséggel diagnosztizáltak száma Magyarországon. Az utóbbi időben egyre többen fordultak szif***szfertőzéssel orvoshoz.
Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint novemberben az ország több településén összesen 62 szifi***zes megbetegedést regisztráltak, ami egynegyedével haladta meg az októberi értéket, és 75 százalékkal több az elmúlt év novemberi adatához képest.-írja az nlcafe.hu

A vérbaj tünetei attól függően eltérnek, hogy a betegség négy szakasza (elsődleges, másodlagos, látens és harmadlagos szakasz) közül melyikben lépnek fel. Az elsődleges szakaszt általában egyetlen szi***iszes fekély (nem fájdalmas, nem viszkető kemény elfekélyesedés a bőrön, a kórokozó behatolási helyén) jellemzi, a második szakaszban szétterjedt kiütés jelentkezik, amely rendszerint a tenyéren és a talpon jelenik meg. A látens szi***isznek nincsenek vagy alig észrevehető tünetei vannak, a harmadlagos szakaszban pedig gumma, idegrendszeri vagy szívproblémák jelentkeznek. A szif***sz „nagyszerű imitátorként” ismert, mert rendszeresen atipikus tünetekkel jelentkezik. Diagnosztizálása általában szerológia segítségével történik (Wassermann-reakció), de a baktériumok mikroszkóp alatt is jól láthatók. A kór sikeresen kezelhető antibiotikummal, intramuszkuláris (izomba adott) penicillin G-vel (neuroszifilisz esetén intravénásan), vagy ceftriaxonnal, súlyosan penicillinérzékeny egyének esetén pedig orális (szájon át beadott) doxiciklinnel vagy azithromycinnel.

Feltételezések szerint 1899-ben a sz***lisz 12 millió embert fertőzött meg, és az esetek több mint 90%-a fejlődő országokban fordult elő. A friss betegek száma jelentősen lecsökkent az 1940-es években, miután a penicillin széles körben elérhetővé vált, majd az ezredforduló után a fertőzés gyakorisága újra emelkedni kezdett több országban, és sok esetben HIV fertőzéssel együtt fordul elő. Ez vélhetően a n*mi partnerek gyakori váltogatásának, a prostitúciónak és a csökkenő védekezésnek tulajdonítható.

LAPPANGÁSA : Ez egy átlagosan 3 hetet felölelő időintervallum (10-90 nap)

terjedése : A szi***isz elsősorban n*mi úton terjed, vagy terhesség során az anya átadja a kórt a magzatnak; a spirochaeta baktérium képes áthaladni az ép nyálkahártyán vagy a sérült bőrön.Így a betegség átadható bőrsérülés környéki csókkal, bármilyen ne*i érintkezés útján is. Az elsődleges vagy másodlagos s***ilisznek kitett személyek 30-60%-a fertőződik meg a betegséggel. Fertőzőképességét jól példázza, hogy mindössze 57 organizmus beoltása 50%-os eséllyel megfertőzi a beoltott alanyt.Az esetek legnagyobb része (60%) az Egyesült Államokban olyan férfiak körében fordul elő, akik más férfiakkal létesítenek testi kapcsolatot. A szif***isz vérkészítmények útján is terjed. Sok országban azonban végeznek szűrést, így a kockázat alacsony. A fertőzés rizikója közös tű használata révén alacsonynak tűnik. A szi***isz nem terjed mindennapos tevékenységek során, sem wc-ülőke, jacuzzi, étkészlet vagy ruhanemű közös használata útján.

FORRÁS : WIKIPEDIA.ORG